РОДИТЕЉИМА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „14. ОКТОБАР” – БЕОГРАД, РАКОВИЦА

РОДИТЕЉИМА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „14. ОКТОБАР” – БЕОГРАД, РАКОВИЦА

Поштовани родитељи,

Обавештавамо Вас да ће се од 01.09.2020. на даље, због ванредних околности, настава у школи реализовати по скраћеном моделу, у две смене (пре и после подне).

Због изузетно отежаних услова безбедности ученика у продуженом боравку и сложене ситуације у вези са доласком у школу у касним поподневним часовима ученика првог и другог разреда, донета је одлука о следећем:

УЧЕНИЦИ МЛАЂИХ РАЗРЕДА (1-4. Р) СУ УВЕК ПРЕПОДНЕВНА СМЕНА.

УЧЕНИЦИ СТАРИЈИХ РАЗРЕДА (5-8.Р) СУ УВЕК ПОСЛЕПОДНЕВНА СМЕНА (ОД 13.00 ЧАСОВА). ОВА СМЕНА ТРАЈЕ НАЈДУЖЕ ДО 16.35 ЧАСОВА, КАДА ЗАВРШАВА 6. ЧАС.

 

ПРЕПОДНЕВНА СМЕНА (МЛАЂИ): од 08.00 часова стартује А група, а од 10.45 часова стартује Б група истог одељења.

 

ПОСЛЕПОДНЕВНА СМЕНА (СТАРИЈИ):  у уторак , 01.09.2020. од 13.00 часова стартује Б група, а у среду 02.09.2020. стартује А група истог одељења.

 

Ученици једног одељења старијих разреда су подељени у две групе, А и Б. Иду у школу сваки други дан.

А група: понедељак, среда, петак (уторак и четвртак часови на РТС-у)

Б група: уторак, четвртак (понедељак, среда, петак часови на РТС-у)

Сваке недеље се врши ротација група, како би обе групе истог одељења имале исти број часова непосредне наставе на двонедељном нивоу.

 

Часови у обе смене трају 30 минута. Велики одмор је планиран после другог часа и трајаће 10 минута у млађој смени, а 15 минута у старијој. Мали одмори трају 5 минута.

Ученици млађих разреда (1 – 4.р) имаће у току дана највише 4, а ученици старијих разреда (5. до 8. р) највише 6 часова. Распоред часова ће добити 01. септембра од одељењског старешине, а биће доступан и на сајту школе.

Ученици ће у оквиру одељења бити подељени на две групе: ГРУПА А и ГРУПА Б и то до 15 или максимално 16 ученика у једној групи. Одељењски старешина дели своје одељење на групе (по азбучном реду из Дневника или на начин који је модификован за потребе продуженог боравка у првом и другом разреду). Свако одељење (група) од 1. до 8. разреда има своју учионицу. Током малих одмора нема промене учионица/кабинета.

САТНИЦА ЗА МЛАЂУ СМЕНУ

Ученици сваки дан у школи, подељени у две групе.

 

ПРЕ ПОДНЕ УЧЕНИЦИ 1 – 4. РАЗРЕДА
1.      час 800 – 830
2.      час 835 – 905
3.      час 915 – 945
4.      час 950 – 1020
чишћење 1020 – 1040
1.      час 1045 – 1115
2.      час 1120 – 1150
3.      час 1200 – 1230
чишћење 1230 – 1255

 

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК ПОЧИЊЕ СА РАДОМ 14.09.2020.

Радно време продуженог боравка: 07.00 – 17.30

 

САТНИЦА ЗА СТАРИЈУ СМЕНУ

ПО ПОДНЕ УЧЕНИЦИ 5 8. РАЗРЕДА
1.      час 1300 – 1330
2.    час 1335 – 1405
3.    час 1420 – 1450
4.    час 1455 – 1525
5.  час 1530 – 1600
6.  час 1605 – 1635
чишћење 1640 – 1800

 

Радним данима, када не иду у школу, ученици ће пратити наставу на даљину преко платформе РТС Планета.

Ученици који не долазе на наставу у школу у обавези су да прате наставу на даљину (ТВ часови путем Јавног медијског сервиса, платформе РТС Планета), да долазе у школу на позив наставника ради усменог одговарања, израде контролне или писмене вежбе/задатка.

Наставници ће овим ученицима пружати додатну подршку кроз консултације и објашњења користећи све могућности дигитализације, а у складу са договором са родитељима и ученицима.

За додатну подршку у реализацији било ког облика наставног рада, наша школа ће користити платформу GOOGLE учионица.

Продужени боравак за ученике 1. и 2. разреда ће почети са радом 14.09.2020. Радно време је од 07,00 до 17,30. Родитељи ученика су у обавези да прибаве потврде о радном ангажовању са телефоном послодавца. Обавештавамо родитеље деце из боравка да су у обавези да сами пакују храну за своје дете како би се контакт запослених са храном свео на најмању могућу меру. Потребно је да се приликом паковања хране води рачуна да намирнице буду некварљиве.

 

ОДРЖАВАЊЕ ХИГИЈЕНЕ И ЗАШТИТА

Чишћење и дезинфиковање школских учионица и других просторија, као и школског дворишта планирано је на дневном нивоу, између смена и на крају радног дана.

На улазима у школу постављена је дезобаријера за дезинфекцију обуће. Запослене хигијеничарке ће дезинфиковати руке сваком детету и запосленом при уласку у школу, а одељенске старешине ће, уколико постоји сумња, мерити температуру ученицима, бесконтактно. Такође, постоји и свакодневна контрола запослених.

Ученици и запослени су у обавези да носе заштитне маске од момента уласка у школско двориште и кроз школу, да омогуће задуженом лицу да им измери температуру, да дезинфикују руке и обућу при уласку у школу. Ученици имају обавезу да од куће понесу маску, влажне марамице, дезинфекционо средство за руке, флашицу са водом, да држе предвиђено међусобно растојање и да се придржавају упутстава која ће добијати у школи. Током наставног дана одлазак ученика ван дворишта школе није дозвољено због контроле кретања и њихове безбедности. Саветујемо да ученици млађих разреда обавезно пре поласка у школу доручкују код куће, да не доносе ужину у школу да би се спречила размена и на тај начин повећала безбедност. Ученици старијих разреда доносе ужину с обзиром да проводе већи број сати у школи.

Подсећамо да родитељи имају право и обавезу да се изјасне да ли ће у постојећим епидемиолошким условима дозволити да њихово дете похађа наставу у школи или ће се определити за учење на даљину (ТВ часови путем Јавног медијског сервиса РТС). Родитељ има право да у току школске године промени изјаву у вези са похађањем наставе (у школи или на даљину), када год сматра да за тим има потребе.

Такође, родитељ има обавезу да свако јутро измери температуру свом детету, те да уколико уочи да је повишена, обавести одељењског старешину да дете неће доћи у школу. Родитељ је у обваези да обави разговор са својим дететом о начину употребе маске и дезинфекционих средстава и да обезбеди свом детету да на време стигне на наставу, односно да поштује време уласка у школу (десет минута пре почетка наставе).

Оправдања од лекара у овим ванредним околностима нису потребна, ни у случају да се родитељ изјасни за Опцију 2 (настава на даљину), нити у случају када дете има повишену температуру и не долази у школу из било ког здравственог разлога.

Уколико запослени у школи уочи да ученику није добро, без одлагања ће обавестити родитеља, који је дужан да у најкраћем року дође по своје дете.

Напомена: Родитељима и трећим лицима није дозвољен улазак у школу. Све информације и консултације у вези са ученицима ће се обављати телефоном, путем мејла, вибер апликације и слично.

                                                                                                             Милена Секулић Одаловић, директор

 

1242 УЧЕНИКА
46 ОДЕЉЕЊА
100% УСПЕХА