О нама

Наша школа „14. октобар“ је најстарија школа у Раковици и једна од најстаријих у Београду. Основана је 1850. године, за време владавине Александра Карађорђевића и уставобранитеља који су велику пажњу поклањали просвети. У то време бројала је око двадесет ученика, са учитељем Димитријем Крстићем, а прва школска зграда била је приватна кућа, преуређена за школске потребе.

Током година које су пролазиле, број ученика се све више повећавао, па је крајем 19. и почетком 20. века школу похађало стотинак деце. Тада је изграђена нова школска зграда. Током Првог светског рата, број ђака био је толико мали да су наставу похађали сви у једној учионици, а ученици наше школе учествовали су и у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

Све до 1957. године, школа је била четвороразредна. Када су у Србији почеле да се формирају осмогодишње школе, број ученика се нагло увећао. Данашња школа у насељу Кнежевац подигнута је 1961. Због великог броја ученика и изградње насеља Лабудово брдо и Видиковац, изграђена је нова школска зграда на Лабудовом брду у периоду од 1976. до 1979. године. Отворена је 1. децембра 1979. године. У то време наша школа бројала је око три хиљаде ученика и настава се одвијала у три смене. Многи наставници који данас раде у овој школи, били су њени тадашњи ученици. Ученици наше школе освајали су бројне награде на републичким и државним такмичењима.

Ми смо школа добре воље, ми откривамо свет знања за вас!

 

Наша школа данас

Данас, Основна школа „14, октобар“ броји 1240 ученика. Настава се одвија у две смене – једну смену чине ученици од првог до четвртог разреда, а другу ученици од петог разреда до осмог. Настава се одржава у два објекта, централној школи на Лабудовом брду и школи у Кнежевцу, на истом месту где је првобитно школа и основана.

Настава се од пре неколико година за ученике млађих разреда одвија и у продуженом боравку у објекту школе на Лабудовом брду.

Школа је опремљена посебним кабинетима за наставне предмете, уз савремена наставна средства и у последње две године прилагођена и дигиталној настави. Наставни кадар је стручан и посвећен својим наставним областима, као и педагошком раду ученика, што показују и бројна освојена места ученика на градским и републичким такмичењима из скоро свих наставних предмета. Психолошко-пегадошка служба увек је ту да својим радом помогне ученицима и родитељима у различитим ситуацијама у оквиру школе.

Школа има неколико стручних тимова који одлично функционишу, међу којима је и Тим за борбу против насиља, као и Тим за професионалну оријентацију ученика који ученицима помаже у одабиру средњих школа после завршеног основног образовања.

Ученици наше школе учествују у бројним приредбама које школа организује, као и у активностима, спортским и културним, организованим ван школе.

Ове школске године, прославили смо упис 169. генерације првака, као и 169. годишњицу од оснивања наше школе.

Дођите и Ви, да будете део наше школе и наше преко век и по дуге традиције!

o_nama

ОШ “14. октобар“- конкурс за текст Химне школе на нивоу свих разреда победнички текст:

Сва моја радна јутра

Са тобом су,школо,сванула.

Ти си исток мојих знања,

Раскрсница до мог звања.

Знање ми дарујеш,

Срце ми радујеш,

Отвараш путеве нове,

Снажиш ми жељене снове.

И сви твоји бивши,

И будући ђаци,

Воле те срцем чистим

Ко твоји прваци.

Родила се једном давно

Бела школа под брдом Кнежевца,

Изродила још једну на брду,

Обе школе на истом су броду.

Знање ми дарујеш,

Срце ми радујеш,

Отвараш путеве нове,

Снажиш ми жељне снове.

И сви твоји бивши,

И будући ђаци,

Воле те срцем истим

Ко твоји прваци.

Кнежевац, мај 2010.године

1242 УЧЕНИКА
46 ОДЕЉЕЊА
100% УСПЕХА