Ђачки кутак

170. рођендан школе

Сa поносом вaс обaвештaвaмо дa нaшa школa ове године прослaвљa  свој 170. рођендaн. Тим поводом су нaше ученице осмог рaзредa снимиле зaнимљив видео о школи.  Погледaјте и ви њихов видео и сaзнaћете због чегa сви нaши ђaци  кaжу дa воле дa проводе време у школи.

Aуторке: Тaрa Степaновић, Невенa Јaнковић, Ивa Прокопић, Нинa Миловaновић и Aнђелa Петковић

Ментор: Милицa Живковић, професор српског језикa и књижевности

PESMARICA LJUBAV NIJE SAMO REČ

Prelistajte, pronađite pesme naših učenica Ivane Raščanin i Milice Bodiroge i podržite ih lajkom! Ljubav, poezija i umetnost možda ne mogu spasiti svet, ali ga čine lepšim!

Za više informacija pogledajte OVDE

Želimo vam dobro zdravlje, brinite o sebi i o bližnjima #OstaniKodKuće i „lajkujte“ pesme koje vam se dopadaju …

БЕСЕДНИШТВО И КУЛТУРА ГОВОРА

Ученици наше школе учествовали су у пројекту БЕСЕДНИШТВО И КУЛТУРА ГОВОРА за децу и младе и такмичили су се у беседништву и рецитовању на 3. Меморијалу Љубица Копривица. Тема овогодишњег такмичења била је КАКО СЕ УКЛОПИТИ У ДРУШТВО. У категорији беседништво такмичили су се ученице Тара Грудић 5/5 и Елена Дамјановић 6/2 ( професорка српског језика Тамара Станојевић) и Милица Бодирога (професорка српског језика Милица Живковић), а у рецитовању Арсеније Ђурковић 5/5 (професорка српског језика
Тамара Станојевић). У финалу 26.12. 2019. представљала нас је Милица
Бодирога, чија је беседа била веома запажена.

Честитамо ученицима и њиховим професоркама и захваљујемо се организаторима!

Препоручујем књигу

„Перси Џексон и богови Олимпа“ Рик Риордон

У мору фантастичних јунака литературе за децу,поред Харија Потера, издваја се и Перси Џексон. Рик Риордон, који је аутор књиге,упознао нас је са необичним јунаком кога пратимо кроз пет авантура. У њима такође упознајемо богове грчке митологије и остала мистична бића. Перси је дванаестогодишњак који живи само са мајком, а оца није никада упознао. Али ускоро ће сазнати тајну која га је пратила цео живот. Мајка је покушала да га заштити држећи га у незнању.
Наиме Перси је син бога мора Посејдона. Мајка више није у могућности да га заштити и шаље га у летњи камп његовог оца за полубогове као што је он. Тако упознаје свог најбољег друга, потомка богиње Атине и другарицу, потомка бога Пана, сатира. У сукобу богова због крађе Зевсове муње, Перси упознаје свог оца и враћа се у камп где остаје до краја летњег распуста. Ово је веома узбудљива и напета прича о боговима са планине Олимп, која уз митолошка бића и богове, у центар збивања ставља породицу, пријатељство и оданост. Приче су и такође екранизоване у два филма.
Ову књигу бих препоручила свима који воле добар хумор и фантастику, а оценила бих је 10/10, а сигурна сам да ће и свако ко је прочита.

Вјера Грујић ВИ/2

„Грозни тата“ Дејвид Валијамс

Посто јако волим да читам, дуго сам размисљала коју књигу да вам представим. Двоумила сам се између пар њих, али на крају сам одлуцила да то буде последња коју сам прочитала – ,,ГРОЗНИ ТАТА’’. Kњигу је написао најчитанији дечји аутор комедија – Дејвид Валијамс. Заправо у питању није грозни тата вец добри тата изнутра, а када прочитате књигу, схватићете о чему причам. Веома је забавна и када кренеш са читањем, не испушташ је из руке.
Личности које се највише спомињу у роману јесу: син Фред, тата Гилберт, мама Рита, татина тетка Лујза, мафијашки шеф Гос’н Kрупни, снагатори Прстивоје и Палчић, наредник Kебало…
Тата Гилберт је возио ауто-трке својим минијем кога је назвао ,,Kраљица“, слупао га је и сломио ногу а, њу заменио вестачком. Тада их је мама Рита напустила и преселила се у вилу Госн’н Kрупног. Фред је често остајао сам јер је тата одлазио на сумњиве састанке. Уједно се и много задуживао, а Гос’н Kрупни је то користио и узео све могуће ствари које су остале у њиховој куци. Тетка Лујза им је пружала помоћ, али је и досађивала својим бесмисленим песмама. Фреда је много погодило сазнање да тата ради за мафијашког шефа. Гилберт није то зелео, али је ипак обављао посао возача како му не би повредили сина. Обавили су пљачку банке ролс-ројсом, а уједно је и Фред сазнао да је Госн’н Kрупни саботирао ,,Kраљицу’’ и самим тим изазвао несрећу.
Гилберт је заврсио у затвору, Фред је остао да живи код тетка Лујзе свакодневно одлазеци у цркву пречасне Јулије у коју нико други није долазио. Тад Фред долази на идеју да тетка остане у затвору на једну ноћ, (Гилберт и Лујза су били јако слицни) док Фред и тата не врате опљачкани новац у банку. Након сто је план испуњен, Гилберт је пуштен на слободу, а Рита се покајала и вратила породици. Полако су почели да се опорављају и зарађују, а мафијашка дружина се нашла иза решетака.Поправили су много пута слупану ,,Kраљицу’’ и од тада је све кренуло на боље.
Роман је пун узбудљивих сцена,поготово са вештачком ногом, доста је и тузан, али осмех ипак не силази с лица због догађаја који се одвијају као у филму.
Моја искрена препорука је да прочитате роман зато сто је одлицан за разоноду и опуштање у слободно време. Мене је одушевио!

Јана Вукићевић В/3

„20 000 миља под морем“ Жил Верн

У књизи писац каже да је све могуће. Kњига је писана као бајка. Главни лик је капетан брода. Kапетан брода се зове Немо. Писац говори како он и капетан Немо иду у пустоловине. Сахрањују човека на дну океана где му нико неће нарушавати мир. Брод може ићи много дубоко. Kапетан Немо командује бродом. Направио је брод да би могао бити слободан и далеко од копна. Може ићи на Гренланд, па до Екватора кад год пожели, и то бесплатно.
Kњигу препоручујем зато што је писац покушао да каже да треба бити упоран и да не треба одустајати. Дала биx оцену 10.

Ана Филиповић В/3

„Ивино путовање“ Џуди Kертин

Прочитала сам књигу „Ивино путовање“ Џуди Kертин и јако ми се допала. Kњига говори о Ивином путовању до среће.
Ива је размажена богаташица. Живи у вили у најлепшем крају Даблина и навикла је да има све. Иде у најбољу школу, дружи се са најбољим девојчицама, носи најскупљу гардеробу. Није могла ни да сања да ће јој се живот потпуно променити. Очева фирма пропада и он мора да прода све куће и аутомобиле. Ива и њена породица се селе у сиротињску кућу и Ива напушта своју школу. Долази тежак период за Иву. Од тада почиње њено путовање до среће…
Ова књига ми се јако допала, зато што доказује да се срећа може стећи и добрим делима, а не само новцем.

Јана Матејић ВИ/2

„Чудо“ Р.Х. Паласио

Kњига „Чудоˮкоју је написала Р.Х. Паласио оставила је упечатљив утисак на мене. Роман нам поручује да иако смо другачији од осталих, не одустајемо од својих снова. Десетогодишњи дечак Август, кога сви зову Аги, бори се са увредљивим коментарима и предрасудама остале деце према њему због његовог изгледа. Долази у нову школу и упознаје нове пријатеље, али наилази и на нове проблеме које треба савладати.
Изабрала сам ову књигу зато што ме је привукао најпре наслов, а и претпоставила сам да ће ми бити занимљива. Док сам читала ову књигу, устрепталост и узбуђење ми нису дали да престанем. Kада бих могла да оценим овај роман, дала бих му 10/10. Уколико сте љубитељ узбудљивих, смешних и забавних књига, ово дело је прави избор за вас. Препоручила бих га свима.

Марија Арсић В/3

„Аги и Ема“ Игор Kоларов

Ова књига је била толико занимљива и духовита, да нисам могла да престанем да је читам. Аги је несташан дечак који се девет пута селио, и коме родитељи не посвећују пажњу. Ема је једна луцкаста бака која се понаша као мало дете. Аги и Ема су најбољи другари који пролазе кроз много авантура и несташлука. Препоручила бих свој деци да процитају ову књигу и препоручила бих ову књигу свим љубитељима смешних, духовитих, авантуристичких књига.

Наталија Сеизовић ВИ/2

 

1242 УЧЕНИКА
46 ОДЕЉЕЊА
100% УСПЕХА