170 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ОШ „14. ОКТОБАР“ РАКОВИЦА

170 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ОШ „14. ОКТОБАР“ РАКОВИЦА

ОШ „14. октобар“ налази се у Општини Раковица у Београду. Седиште школе је у Улици Гочка, у насељу Лабудово брдо. Издвојено одељење, које је на првобитној локацији, налази се у Кнежевцу, у Улици 17. октобра.

Наша школа је најстарија у Раковици и једна од најстаријих у Београду.  
 
ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Основна школа „14. октобар“ основана је 1850. године у насељу Кнежевац, указом кнеза Александра Карађорђевића. У то време су Србијом, уз кнеза, владали уставобранитељи који су велику пажњу поклањали образовању. Школа је тада имала двадесетак ученика и једног учитеља – Димитрија Крстића. Прва школска зграда је била приватна кућа, преуређена за потребе школе.

Током година, број ученика се повећавао, па је крајем 19. и почетком 20. века школу похађало стотинак ученика. Међутим, током Првог светског рата број ђака је био толико мали да су сви наставу похађали у једној учионици. Све до 1957. године школа је била четвороразредна.

Када су у Србији почеле да се формирају осмогодишње школе, број ученика се нагло повећао, па је настала потреба за новом школском зградом. Данашња школа у насељу Кнежевац подигнута је 1961. године, када и добија данашње име – „14. октобар“, у сећање на дан када је ослобођена Раковица 1944. године у Другом светском рату. Због изградње насеља Лабудово брдо и Видиковац, а, самим тим, и приливом великог броја нових ученика, изграђена је нова школска зграда на Лабудовом брду, у периоду од 1976. до 1979. године. Нова школска зграда почела је са радом 1. децембра 1979. године. Школу је тада похађало око 3000 ученика, а настава се одвијала у три смене. Изградњом ОШ „Бранко Ћопић“, средином 80-их година прошлог века, ОШ „14. октобар“ се растерећује. Крајем 80-их година 20. века део просторија школе уступљен је истуреном одељењу XIII београдске гимназије, које касније прераста у XV београдску гимназију, а у другој деценији 21. века мења име у Гимназију “Патријарх Павле“. У посебном, одвојеном одељку исте зграде налази се и одељење Музичке школе „Даворин Јенко“.

ШКОЛА ДАНАС

Данас Основна школа „14. октобар“ има око 1250 ученика. Настава се одвија у две смене – једну смену чине ученици од првог до четвртог разреда, а другу ученици од петог до осмог. Настава се одржава у два објекта – у централном објекту на Лабудовом брду, где је и седиште школе, и у објекту у Кнежевцу, који се налази на месту где је првобитно школа и основана.

1242 УЧЕНИКА
46 ОДЕЉЕЊА
100% УСПЕХА